عجیب، اما واقعی؛ استفاده از مواد شیمیایی برای پررنگ کردن زرده تخم مرغ!
به گزارش وبلاگ پاورست، عضو شرکت تعاونی تامین احتیاج تولیدنمایندگان مرغ تخم گذار گفت: کیفیت بخشی از ذرت های موجود دربازار مناسب نبوده و بعضی تولیدنمایندگان از موادشیمیایی استفاده می نمایند تا زرده تخم مرغ، مشتری پسند باشد.
به گزارش مهر، انرژی و حیات موجودات زنده وابسته به تغذیه آنهاست اگر مواد مصرفی از کیفیت مناسب برخوردار نباشند همین محصولات خود باعث بیماری یا زمینه ساز مرض هایی می شوند که در آینده دامنگیر سلامت جامعه می شوند. مهر بنا دارد در پرونده سلامت غذایی کیفیت و عملکرد محصولات مختلف کشاورزی و صنایع غذایی را پیگیری کند. پیش تر گزارش هایی در حوزه خاک و عواملی که فرسایش خاک را در کشور رقم زده است منتشر شد، اما بناست این موضوعات با جزئیات بیشتری در اختیار مخاطبان بخش کشاورزی قرار گیرد.
پروتئین مصنوعی
نخستین پرسش این است جوهری که برای ثبت تاریخ فراوری و انقضا تخم مرغ استفاده می گردد چقدر روی کیفیت این ماده غذایی تأثیر دارد؟ حیدرعلی هدایتی، عضو شرکت تعاونی تأمین احتیاج فراورینمایندگان مرغ تخم گذار درباره کیفیت جوهری که برای ثبت تاریخ فراوری و انقضا برای تخم مرغ ها استفاده می گردد به مهر گفت: جوهر مورد استفاده خوردنی و آزمایش شده هستند، علاوه بر اینکه کیفیت این جوهر ها ابتدا به تأیید سازمان ملی استاندارد رسیده و سپس به بازار عرضه می گردد.
هدایتی درباره مزه نامطبوع بعضی تخم مرغ ها اظهار کرد: بعضی فراورینمایندگان برای زرد کردن زرده تخم مرغ از رنگدانه برای خوراک مرغ استفاده می نمایند که شیمیایی است. این خوراک طعم تخم مرغ را تا حدودی تغییر می دهد.
این فعال در بازار تخم مرغ درباره چرایی این موضوع مطرح کرد: کیفیت بخشی از ذرت های موجود در بازار مناسب نبوده و زرده تخم مرغ، رنگ زیبایی نداشته از این رو بعضی فراورینمایندگان از مواد شیمیایی استفاده می نمایند تا زرده تخم مرغ، زردی پررنگ تر و به اصطلاح مشتری پسند داشته باشد.
وی اضافه نمود: در 3 هزار کیلوگرم (3 تن) تخم مرغ حدود 100 گرم رنگدانه استفاده می گردد، زیرا رنگدانه هم محصولی گران بوده و هر کیلوی آن دو میلیون و 900 هزار تومان برای فراورینمایندگان تمام می گردد.
هدایتی با بیان اینکه این تخم مرغ ها بین 600 تا 700 تومان گران تر از تخم مرغ های معمولی است، گفت: متأسفانه بسیاری از مادران این تخم مرغ های طلایی را برای تغذیه بچه ها خردسال استفاده می نمایند که سلامت آن ها را با خطر روبرو می نماید.
تغذیه زعفرانی و زرده های طلایی
عضو شرکت تعاونی تأمین احتیاج فراورینمایندگان مرغ تخم گذار در پاسخ به این پرسش که راه های ارگانیک برای تغذیه بهتر مرغ و فراوری تخم مرغ های با کیفیت تر و طلایی تر چیست، گفت: با چند شیوه می توان زرده تخم مرغ را با کیفیت و رنگ مناسب در اختیار مصرف نمایندگان قرار داد؛ نخست استفاده از زعفران یا ضایعات زعفرانی برای خوراک مرغ هاست. دومین روش استفاده از گیاه گلرنگ بوده که خاصیت دارویی هم دارد. روش سوم استفاده از پودر یونجه بوده که برای انسان نیز بسیار مفید است. این محصولات طبیعی زرده تخم مرغ را طلایی نموده بدون اینکه سلامت افراد را با خطر روبرو کند. روش دیگر استفاده از رنگدانه های شیمیایی کانتین است. این ماده برای مرغ و انسان هر دو مضر است.
او در میزان استفاده این مواد در خوراک مرغ و تشکیل تخم مرغی با زرده زردتر توضیح داد: هر 100 گرم رنگدانه کانتین برای 3 هزار کیلو گرم تخم مرغ استفاده می گردد. گیاه گلرنگ برای این میزان تخم مرغ 12 کیلو گرم بوده و افشانه زعفران هم 10 کیلو گرم برای هر 3 تن تخم مرغ (3 هزار کیلو گرم) مورد استفاده قرار می گیرد.
هدایتی اظهار کرد: دامپزشکان موافق استفاده از مواد شیمیایی برای فراوری محصولات غذایی نیستند. اما کمبود محصولات ارگانیک و طبیعی و گران بودن آن ها عده ای را به این سمت سوق داده تا از مواد شیمیایی برای تغذیه مرغ ها و فراوری تخم مرغ هایی با زرده ای طلایی استفاده نمایند.
اثرات سو رنگدانه ها
هدایتی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه استفاده از مواد شیمیایی کانتین منجر به کاهش باروری و افت فراوری می گردد، مطرح کرد: در حال حاضر 10 درصد فراورینمایندگان کشور از محصولات گیاهی و ارگانیک برای بهبود کیفیت تخم مرغ ها بهره می گیرند، 40 درصد از مواد شیمیایی استفاده نموده و باقی که 50 درصد جمعیت فراورینمایندگان این صنف را تشکیل می دهند برای فراوری تخم مرغ از هیچ محصول جانبی در خوراک طیور بهره گیری نمی نمایند.
هدایتی درباره چگونگی شناسایی تخم مرغ های زرده طلا شیمیایی و طبیعی شرح داد: تخم مرغ هایی که زرده آن ها به رنگ قرمز نزدیک است تا زردی شفاف در واقع با خوراک های شیمیایی فراوری شده اند.
سلامت جامعه موضوع مهمی است که فراورینمایندگان محصولات کشاورزی و غذایی مسئولیت تأمین و تضمین آن را برعهده دارند. در حال حاضر 40 درصد تأمین نمایندگان تخم مرغ کشور برای فراوری این ماده پروتئینی که بازار مصرف بالایی به ویژه در گروه سنی خردسالان و بچه ها دارد با استفاده از مواد خوراکی شیمیایی تأمین می شوند که به طور قطع سلامت آن ها را در بلندمدت به مخاطره می اندازد؛ بنابراین ضرورت دارد مدیران و مسئولان بالادستی خوراک های طبیعی جایگزین را مورد تاکید قرار دهند؛ علاوه بر اینکه در تأمین این خوراک ها به میزان کافی و قیمت مناسب تدابیر لازم اندیشیده گردد. گزارش ها در حوزه سلامت غذایی ادامه دارد.
منبع: فرارو