طرز تهیه آش دوغ خانگی محلی
به گزارش وبلاگ پاورست، آش دوغ را تقریبا در تمام شهرهای ایران می توانید تهیه کنید، البته شهرهایی هستند که آش دوغ شان مشهور تر و شناخته شده تر است ، از این شهرها می توان به سرعین ، تبریز ، اردبیل ، شیراز ، ارومیه ، رشت ، مازندران و گردنه حیران اشاره نمود.
این آش قدیمی و لذیذ ایرانی در شهرهای گوناگون با شیوه های متفاوتی طبخ می گردد. آش دوغ معمولا با مواد مشابه در همه شهرهای کشور طبخ می گردد، البته در برخی شهرها مانند شهرهای شمالی کشور این آش خوش طعم را به شکل آبدار درست می نمایند و در برخی شهرها هم این آش را غلیظ تهیه می نمایند.
نکته جالب در باب آش دوغ این است که با اینکه با مواد بسیار ساده ای تهیه می گردد ولی در کنار آش هایی مشابه آش رشته و آش جو از پرطرفدار ترین آش های ایرانی شمرده می گردد.
طرز تهیه آش دوغ
مرحله اول : برای تهیه آش دوغ بهتر است که از شب قبل نخود ها را شسته سپس بخیسانید و چندین بار در آب آن را تعویض کنید تا نفخ آن گرفته گردد.
مرحله دوم : یک پیمانه برنج را به همراه یک پیمانه آب حدود 2 تا 3 ساعت بخیسانید. این باعث می گردد تا برنجی نرم تر گردد و سریع تر بپزد.
مرحله سوم :برنج خیس شده را به همراه دو لیتر دوغ در قابلمه ریخته سپس روی حرارت قرار دهید تا دوغ جوشیده و برنج ها نرم شوند.
مرحله چهارم: در حین پختن برنج با دوغ در قابلمه دیگر نخود ها را به همراه آب بپزید.
مرحله پنجم : هم اکنون سبزی های آش را شسته سپس خرد کنید.
مرحله ششم :بعد از اینکه برنج ها پخت، نخودهای پخته شده را به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله هفتم :نصف بوته سیر را پوست کنده سپس آن را رنده کنید. سیر ها را با اندازه روغن تفت دهید تا از خامی خارج گردد. سیر ها را به آش اضافه کنید.
مرحله هشتم : سبزی های خرد شده را به مواد آش اضافه نموده و هم بزنید تا سبزی ها نیز بپزد.
مرحله نهم : نمک و فلفل را به آش اضافه نموده و هم بزنید. درب قابلمه را بگذارید تا آش جا بیفتد.
مرحله دهم :آش شما حاضر است شما می توانید با یاری نعنا داغ سیر داغ و پیاز داغ روی آش را تزیین کنید.
نکات مهم در خصوص طبخ آش:
اگر آش شما رقیق نشد کمی دوغ به آن اضافه کنید.
اگر از بوی سیر خوشتان نمی آید می توانید آن را از مواد آش حذف کنید.ولی بهتر است این کار را نکنید.
سبزی اصلی آش دوغ ،تره و گشنیز و جعفری است و در صورت تمایل میتوانید برگ سیر یا اسفناج و شوید را به آن اضافه کنید.
برای اینکه رنگ و شکل سنتی و اصیل آش دوغ را از دست ندهید بهتر است از زردچوبه و ادویه های رنگی در داخل آش استفاده نکنید.چون رنگ اصلی این آش سفید است.
اگر بخواهید در آش از سیر خشک بهره ببرید حتما آن را با نمک بکوبید تا له گردد.
برنج ایرانی در پخت آش هم باعث خوش عطر شدن آن و هم زود پخته شدن آش میگردد. بهتر است از خرده برنج های جدا شده در پخت آش بهره ببرید.
از بلغور پخته شده هم میتوان به جای برنج استفاده کرد.
بهتر است برای درست کردن آش دوغ از قابلمه های تفلون استفاده نکنید.زیرا هم زدن زیاد اش باعث خراشیدگی قابلمه میگردد.
به جای نخود میتوانید از یک پیمانه لپه یا لوبیای پخته بهره ببرید.
برای اینکه آش نبرد باید آن را دام هم بزنید و یا از تخم مرغ بهره ببرید.
آش دوغ نسبت به بقیه آش های دیگر رقیق تر است.
برای اینکه سردی آش دوغ را از بین ببرید بهتر است فلفل آش را زیادتر بریزید.
آش دوغ را با کمی روغن ، فلفل قرمز و یا سیاه تزیین کنید.
آش دوغ نیز نوعی آش ماست می باشد.
برخی استان ها اش دوغ را بدون سبزی و با نعناع داغ می پزند.
اگر در تهیه آش ، از دوغ کم چرب بهره ببرید ، آش کالری کمتری خواهد داشت.
اضافه کردن 6 حبه سیر رنده شده در نصف استکان آب جوش و مخلوط کردن داخل آش در حال خوردن سیب خوشمزه تر شدن آش می گردد.
بهتر است برای تهیه آش دوغ اصیل اردبیل از دوغ محلی بهره ببرید.
آش دوغی که در مازندران طبخ میگردد دارای رشته آشی ، لوبیا چیتی و عدس و ماست است.
نکات تکمیلی در خصوص آش دوغ
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 2 ساعت میباشد .
آش دوغ را می توانید در وعده نهار - میان وعده - پیش غذا - سرو کنید .
بعلاوه میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد .
توجه نمایید اندازه مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .
منبع: گردشبان