طبع ماش چیست و انواع مصلحات و خواص آن کدامند؟

به گزارش وبلاگ پاورست، ماش که در اصطلاح انگلیسی به آن لوبیای مونگ هم گفته می گردد، از زمان های بسیار قدیم در پخت انواع آش ها و سوپ ها در فرهنگ های مختلف جهان کاربرد داشته است. این دانه سبز رنگ از حبوبات بومی هند است که بعدا به چین و منطقه ها مختلف آسیای جنوب شرقی انتقال پیدا نموده است. طعم آن کمی شیرین است و به صورت جوانه تازه یا دانه خشک شده به فروش می رسد. طبع ماش و ترکیبات آن، این دانه خوشمزه را به یکی از موارد پرکاربرد در طب سنتی تبدیل نموده است.

طبع ماش چیست و انواع مصلحات و خواص آن کدامند؟

در این مقاله ابتدا به بیان طبع ماش از نظر طب سنتی و سپس آنالیز خواص سلامتی و کاربردی آن می پردازیم.

طبع ماش سرد است یا گرم؟

مزاج ماش از نظر طب سنتی سرد و مایل به خشک است و انواع مصلحات آن زیره، میخک، آب انار ترش، سماق، آب زرشک، روغن بادام، زنجبیل، دارچین، فلفل و خردل معرفی شده است.

مزاجانواع مصلحات
سرد و مایل به خشکزیره، میخک، آب انار ترش، سملق، آب زرشک، روغن بادام، زنجبیل، دارچین، فلفل و خردل

بهترین خواص ماش

1. سرشار از مواد مغذی فراوان برای بدن

این دانه خوراکی سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است؛ به طوری که یک فنجان آن (202 گرم) دارای 212 کالری و موراد زیر است:

  • 0.8 گرم چربی
  • 14.2 گرم پروتئین
  • 38.7 گرم کربوهیدرات
  • 15.4 گرم فیبر
  • 80% فولات
  • 30 درصد منگنز
  • 24% مهمیم و سایر مواد معدنی و ویتامین های مفید مورد نیاز بدن

بعلاوه ماش سرشار از اسیدهای آمینه ضروری مانند فنیل آلانین، لوسین، ایزولوسسین و … است. توجه داشته باشید که اسیدهای آمینه ضروری در بدن فراوری نمی گردد و باید از منابع خارجی وارد بدن شوند.

2. کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن

سطح بالای آنتی اکسیدان مانند اسیدهای فنولیک، فلاونوئیدها، اسید سینامیک و موارد دیگر در ماش، خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد. از جمله این بیماری ها می توان به التهابات مزمن، بیماری های قلبی و انواع سرطان ها اشاره نمود. ماش جوانه زده دارای خاصیت آنتی اکسیدان چشمگیرتری یعنی حدود 6 برابر، نسبت به ماش معمولی است.

3. جلوگیری از سکته مغزی

وجود آنتی اکسیدان های ویتاکسین و ایزوویتکسین در ماش، از سکته مغزی جلوگیری می نماید. در بسیاری از کشورهای آسیایی در روزهای گرم تابستان، از سوپ ماش در روزهای گرم استفاده می نمایند. اعتقاد بر این است که لوبیای مونگ دارای خواص ضد التهابی، کاهش درجه حرارت بدن، جلوگیری از فشار خون و سکته مغزی و برطرف تشنگی است.

4. افزایش سلامت قلب در برابر انواع بیماری ها

ماش اندازه LDL یعنی کلسترول بد خون را کاهش می دهد. علاوه بر این در یک آنالیز نشان داده شده است، خوردن یک وعده ماش در روز یعنی حدود 130 گرم، کلسترول را کاهش می دهد.

5. کاهش فشار خون بالا

ماش سرشار از پتاسیم، مهمیم و فیبر است، به همین علت فشار خون را کاهش می دهد. مطالعاتی که روی حیوانات اجرا شده، نشان داده است که ماش دارای پروتئین های خاصی است که قادر به مهار آنزیم هایی هستند که به طور طبیعی فشار خون را بالا می برند.

6. غذایی مفی برای کم کردن وزن

فیبر و پروتئین موجود در ماش، با سرکوب کردن هورمون های گرسنگی، مانند گرلین، به کم کردن وزن در افراد مبتلا به چاقی یاری می نماید. به همین علت فرد بعد از خوردن این خوراک مدت طولانی تری احساس سیری می نماید.

7. بهبود عملکرد دستگاه گوارش

این دانه خوشمزه حاوی مواد مغذی متنوعی است که برای هضم بهتر مواد غذایی بسیار مفید هستند. از جمله این مواد مغذی فیبر بالای این دانه است. ماش دارای نوعی فیبر محلول به نام پکتین است، که حرکت مواد غذایی در روده را سرعت بخشیده و آن ها را منظم می نماید. علاوه بر این فیبر محلول در این خوراک به تغذیه سالم باکتری های روده یاری می نماید.

8. دیابتی ها با خیال راحت ماش بخورند!

ترکیب مواد مغذی موجود در این دانه خوراکی، سطح قند خون را کاهش می دهد. به همین علت توصیه می گردد افراد دارای قند بالا، حتما از آن در رژیم غذایی خود استفاده نمایند. وجود فیبر و پروتئین بسیار بالا در ماش، باعث کند شدن قند در جریان خون و در نتیجه پیشگیری از بیماری دیابت می گردد و انسولین خون به طور موثرتری کار می نماید.

9. بارداری سالم با مصرف ماش

پزشکان به خانم ها توصیه می نمایند در دوران بارداری از غذاهای سرشار از فولات استفاده نمایند. فولات برای رشد و پیشرفت بهتر جنین یک ماده لازم است. کمبود فولات حتی می تواند منجر به نقص عضو جنین در هنگام تولد گردد. ماش دارای میزان زیادی از این ماده حیاتی است. به طوری که یک فنجان ماش پخته شده (202 گرم) از این دانه، 80% فولات دارد. به علاوه زنان در دوران بارداری به آهن، پروتئین و فیبر بیشتری نیاز دارند، که همگی در این دانه خوشمزه وجود دارد.

سخن آخر

کاربرد ماش بسیار متنوع است و به طور معمول در انواع سالادها، سوپ ها، همراه با سیب زمینی سرخ شده، همراه با پلو و انواع آش ها استفاده می گردد. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید شما از ماش در چه غذاهایی و به چه صورت استفاده می کنید؟ منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات عالی شما عزیزان هستیم!

شما می توانید در سایت خبرنگاران با طبع غلات دیگر مانند طبع عدس و طبع گندم و انواع مصلحات و خواص آن ها هم آشنا شوید.

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 3 مرداد 1400 بروزرسانی: 3 مرداد 1400 گردآورنده: powersetshop.ir شناسه مطلب: 1669

به "طبع ماش چیست و انواع مصلحات و خواص آن کدامند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طبع ماش چیست و انواع مصلحات و خواص آن کدامند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید